HUP reagirao na Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu

01.06.2015.

U Narodnim novinama 43/15, objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu ( u daljnjem tekstu: Pravilnik) kojim se pokušala uvesti obveza za sve poslodavce koji zapošljavaju više od jednog radnika da imaju stručnjaka zaštite na radu temeljem ugovora o radu.
Naime, teško je zamisliti tvrtku u kojoj ne bi bio ispunjen razlog propisan u podst. 3. st.2. čl. 5. Pravilnika. 3. , a taj je …da poslodavac koji zapošljava do uključivo 249 radnika među radnicima zaposlenim na neodređeno vrijeme nema radnika s potrebnom stručnom spremom za polaganje stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu.
Drugim riječima, ovom odredbom propisano je da svaka tvrtka koja ima do 249 zaposlenih mora zaposliti jednog stručnjaka zaštite na radu, ukoliko ima zaposlenu barem jednu osobu sa srednjom stručnom spremom, za tvrtke do 50 zaposlenih, odnosno najmanje jednog prvostupnika za veće tvrtke!

Hrvatska udruga poslodavaca odmah je reagirale te je održan sastanak s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Na sastanku s predstavnicima ministarstva podsjetili smo i na to kako je Republika Hrvatska već sedam godina u krizi te su privatni poslodavci već davno sveli broj zaposlenih radnika na optimalan broj koji omogućava poslovanje i tako organizirali posao da radnici, uz svoj redovni posao, ne mogu obavljati dodatne poslove, a posebno ne one o kojima ovise životi i zdravlje njihovih kolega. Drugim riječima, upozorili smo kako se poslodavcima uvodi novi prikriveni namet i nameće novo zapošljavanje.

Tada je, na inicijativu HUP-a dogovoreno kako će se pronaći rješenje za tvrtke do 49 zaposlenih koje će biti izuzete iz te obveze na način da će Ministarstvo izraditi prijedlog novih Izmjena Pravilnika s navedenim izuzećem za male poslodavce.

Ministarstvo je izradilo novi Prijedlog izmjena Pravilnika sukladno dogovorenom te se uskoro očekuje njegova objava u Narodnim novinama.
vrh stranice
vrh stranice