Europska komisija jača suradnju s afričkim partnerima u području migracije i gospodarskog razvoja na sastanku na vrhu u Valletti

09.11.2015.

11. i 12. studenog predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica te predsjednik Tusk predstavljat će Europsku uniju na sastanku na vrhu o migraciji u malteškom glavnom gradu Valletti.
Na sastanku na vrhu okupit će se europski i afrički šefovi država i vlada u cilju jačanja suradnje u području migracije te rada na aktualnim izazovima i mogućnostima. Na sastanak su pozvane i brojne međunarodne i regionalne organizacije, primjerice Komisija Afričke unije, Komisija Gospodarske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), UN, UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U četvrtak, 12. studenog predsjednik Juncker trebao bi potpisati i Krizni uzajamni fond Europske unije za Afriku, jedno od sredstava uspostavljenih radi hitnog odgovora na aktualnu izbjegličku krizu. Europska komisija financirat će Uzajamni fond s 1,8 milijarde eura, a ta će se sredstva dopuniti financiranjem brojnih država članica EU-a i drugih donatora. Informativni članak o suradnji EU-a i Afrike dostupan je ovdje. Dodatni materijali za medije objavljivat će se tijekom sastanka na vrhu. Završna konferencija za medije održat će se 12. studenog u 13.30 i uživo će se prenositi putem servisa EbS.
vrh stranice
vrh stranice