Ekspert za socijalni dijalog iz BDA Ottheinrich Von Weiterhausen na trodnevnoj radionici u Splitu

04.05.2016.

(Split, 25.-27. travnja 2016.) U sklopu provedbe projekta „Zajedno u budućnost – oživimo socijalni dijalog u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, u prostorima splitskog Hotela Cornaro, u organizaciji splitskog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, održana je trodnevna radionica za poslodavce te predstavnike sindikata i institucija „Socijalni dijalog u Njemačkoj kao primjer dobre prakse“
Predavač na radionici je bio Ottheinrich Von Weiterhausen, ekspert za politiku plaća i kolektivno pregovaranje sa dugogodišnjim iskustvom na rukovodećim pozicijama u njemačkoj poslodavačkoj udruzi BDA. Polaznici su na radionici imali prilike čuti najvažnije činjenice o socijalnom dijalogu u Njemačkoj, organizaciji poslodavačkih udruga, zakonodavnom okviru bipartitnog socijalnog dijaloga, proceduri kolektivnog pregovaranja, zakonskom određivanju minimalne plaće, socijalnom dijalogu i njemačkim nacionalnim socijalnim osiguranjima te tripartiitnom socijalnom dijalogu na nacionalnoj razini. Polaznici su aktivno sudjelovali na radionici te postavljali pitanja uglavnom vezana za usporedbe sa hrvatskim zakonodavnim okvirom, prosječnim i minimalnim plaćama u Njemačkoj, odnosu sindikata i poslodavaca, položaju radničkih vijeća i slično. Predavač je prisutnima ispričao kako se Njemačka nosila sa ekonomskom krizom u doba pripajanja istočne Njemačke, problemima sa kolektivnim ugovorima, sindikatima i tvrtkama koje su upravo negativni aspekti u gospodarstvu natjerali da ulože dodatni napor i postanu konkurentne na tržištu. Uvjeti poslovanja su različiti i regionalno i za grane industrije te su i granski ugovori sklapani po istom načelu.

Projekt „Zajedno u budućnost – oživimo socijalni dijalog u Splitsko-dalmatinskoj županiji” se financira bespovratim sredstvima europskog socijalnog fonda , a jedan od njegovih ciljeva je uspostava modela dugoročne suradničke mreže socijalnog dijaloga unutar Splitsko-dalmatinske županije, koja uključuje i sudjelovanje medija.
Partneri na projektu su Splitsko – dalmatinska županija, Hrvatska udruga radničkih sindikata – Županijski ured Split i hrvatsko–poljska udruga B-4.
vrh stranice
vrh stranice