Edukacija za članove HUP-a i panel rasprava na temu: Transformacija nabave i novi modeli rada

13.05.2019.

8.5.2019. Zagreb – Danas je u prostorijama HUP-a, kao prvo u nizu edukativnih događanja pod nazivom Pametna nabava – ljudi, tehnologija, promjene,  održana edukacija i panel rasprava na temu Transformacija nabave i novi modeli rada. Uvodno predavanje je održala Renata Ivaštinović, konzultantica za operativnu i stratešku nabavu s više od 20 godina iskustva u vodećim nacionalnim i multinacionalnim korporacijama (L’Oreal, Shell, GSK, Croatia osiguranje), uglavnom na rukovodećim pozicijama u Nabavi.

Nabava je, osobito u Hrvatskoj, neshvaćena profesija, a često se još uvijek smatra administrativnom funkcijom s tromim procesima. Mali broj organizacija shvaća njen doprinos u stvaranju profita i vrijednosti pa je Nabava u većini organizacija još uvijek nedovoljno uključena u poslovanje. Visoki menadžment i korisnici često nemaju dovoljno povjerenja u djelatnike Nabave, a tijekom panela čuli smo i da Nabava nailazi na otpore kada želi uvesti promjene. S druge strane i profesionalci u Nabavi trebaju jačati svoje kompetencije, a puno se manje ulaže u njihovu edukaciju nego u Prodaju. Zato ovom serijom edukacija prvenstveno govorimo o nužnosti razvoja i uloge Nabave u privatnim poduzećima, ali i o utjecaju javne nabave na društvo. Sve brži tempo promjena poslovanja zahtijeva i od Nabave da što prije prihvati nove načine rada i pametnu tehnologiju koja mijenja budućnost profesije. Što možemo svi skupa napraviti bolje? U središtu je čovjek - promjena načina razmišljanja i ponašanja. Trebamo izaći „iz okvira“ administrativnog i neučinkovitog sustava boljom suradnjom s korisnicima i dobavljačima, ubrzati procese i jačati proaktivnu ulogu Nabave kao partnera biznisu i pokretača inicijativa.

Kraću edukaciju o osobnostima održala je Sanja Varlaj, a na panel raspravi sudjelovali su direktori nabave Josip Jerleković, KBC Zagreb, Vlado Gazdek, Podravka, i Hrvoje Pupačić, Brodosplit. Razgovaralo se o razvoju i ulozi Nabave kao funkcije i profesije. Tema je potaknula i niz pitanja i komentara ostalih sudionika. Čuli smo kakve rezultate javna nabava postiže pametnim odabirom kriterija i primjenom digitalnih alata. U zanimljivu raspravu o novim tehnologijama, digitalizaciji i automatizaciji te kako ih implementirati u postojeće sustave nabave uključili su se i ostali sudionici.  

vrh stranice
vrh stranice