Dug za isporučene lijekove opet doseže gotovo 6 milijardi kuna i potrebno je čim prije prekinuti zadnji lanac nelikvidnosti u Hrvatskoj

16.02.2021.

Krajem listopada veledrogerije su potraživale rekordnih 5,7 milijardi kuna nakon čega je došlo do privremenog prekida isporuke lijekova dužnicima. Očekuje se da će krajem veljače dug ponovno dosegnuti tu razinu bez obzira na dodatno izdvojena sredstva krajem 2020. – potrebno je dugoročno rješenje kroz reformu zdravstvenog sustava koje će osigurati normalno funkcioniranje sustava opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima

Unatoč rebalansu državnog proračuna krajem 2020. godine, kada je osigurano dodatnih 670 milijuna kuna, te dodatnim sredstvima u iznosu 2,24 milijarde kuna, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama kontinuirano rastu. Iz veledrogerija upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je svaka peta bolnica od početka godine prestala s plaćanjem, a tek je svaki četvrti isporučeni lijek plaćen u posljednja 2 mjeseca. Istovremeno, rok plaćanja HZZO prema ljekarnama gotovo se udvostručio, zbog čega se članice HUP-Koordinacije veledrogerija kontinuirano suočavaju s različitim izazovima.

„Periodično podmirivanje dijela potraživanja ne može biti dugoročno rješenje za problem nelikvidnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Radi se o zadnjem lancu nelikvidnosti u Hrvatskoj nakon sanacije Agrokora. Ukupni dug bolnica se u samo tri godine skoro udvostručio – s 2.2 mlrd kuna na 4.2 mld kuna. Unatoč tome što kratkoročno pokriju tekuće obveze koje imamo prema partnerima, dobavljačima, proizvođačima, djelatnicima, dodatna sredstva pokrivaju tek stara dugovanja, dok u međuvremenu nastaju nova. Iz tog razloga, veledrogerije su napravile procjenu rizika i isporučivat će robu sukladno svojim mogućnostima. Dosad smo, u interesu svih hrvatskih građana, uvijek izlazili u susret i pokazivali razumijevanje za poteškoće zdravstvenog sustava, ali smo se ponovno našli u bezizlaznoj situaciji“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala kako se tek svaka peta kuna iz zdravstvenog proračuna odlazi na lijekove te oni nipošto nisu najveći problem  zdravstvenog sustava.

„Veledrogerije jednostavno nisu više u mogućnosti kreditirati državu, zbog čega tražimo žurno podmirenje potraživanja u iznosu 2 milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna kuna za dugove ljekarni, te dodatnih 300 milijuna kuna za svaki mjesec kašnjenja s plaćanjem iza 31.1.2021. Na dosadašnjim sastancima s Ministarstvom zdravstva u nekoliko navrata ukazivali smo na nužnost hitnog definiranja daljnje dinamike plaćanja HZZO-a, ali i pronalaska dugoročnog rješenja kroz reformu zdravstvenog sustava koje će osigurati normalno funkcioniranje sustava opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima. Nažalost, do danas o tome nismo dobili povratnu informaciju od resornog ministarstva, a dug je ponovno krenuo rasti rekordnim stopama, dok se mi istovremeno dodatno zadužujemo kod bankarskih institucija kako bismo pokrili tekuće troškove“, dodala je Percač. „Trenutak našeg apela isključivo određuje visina duga, mi ga nažalost ne možemo birati. Ovo je borba za opstanak, nije uključivanje u bilo kakvu kampanju, surađujemo s ustanovama u vlasništvu županija, gdje su na vlasti različite političke opcije“, zaključila je Percač.

Zaključno s 31. siječnjem 2021., članice HUP-Koordinacije veledrogerija (koje čine 2/3 tržišta) potražuju čak više od 3,972 milijardi kuna od bolnica i ljekarni, a u odnosu na prosinac, dug se povećao za više od 298 milijuna kuna, ili 8,12 posto. U prosjeku, dug prema veledrogerijama mjesečno raste između 220 do 250 milijuna kuna. Zbog neplaćanja se u pitanje dovodi više od 2.000 radnih mjesta, ali i održivost više od 500 kompanija s kojima izravno surađujemo.

vrh stranice
vrh stranice