Što Hrvatsku i dalje čini (ne)poduzetničkom zemljom, popravlja li sjeverna Hrvatska prosjek?

05.07.2018.

Danas, 5.7.2018. je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu predstavljeno GEM-ovo istraživanje za 2017. pod nazivom “Što Hrvatsku i dalje čini (ne)poduzetničkom zemljom, popravlja li sjeverna Hrvatska prosjek?”.

Riječ je o najvećem svjetskom istraživanju koje je pokrenuto 1999. od strane deset najrazvijenijih zemalja svijeta koje su željele doznati zašto je Amerika poduzetnija od drugih razvijenijih zemalja. Hrvatska se u istraživanje uključila 2002.

Na predstavljanju novog istraživanja bili su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, poduzetnici Dubravka Lekić, Jarmila Pezo i Tihomir Premužak, a sve je na početku pozdravio dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.


Prof. dr. Slavica Singer, voditeljica istraživanja naglasila je da sjever Hrvatske odskače od ostatka zemlje.

Ovaj dio Hrvatske je puno bolji od ostalih krajeva po učešću “odraslih“ poduzeća, odnosno poduzeća koja su starija od tri i pol godine. To znači da sjever Hrvatske ima dobru poduzetničku bazu, no Vlada i Vladine institucije trebale bi formulirati politike temeljene na činjenicama, a ne na pretpostavkama. Nažalost, kod nas je još uvijek regulatorni okvir toliko kompliciran da čini život poduzetnicima teškim. Primjerice, ako trebate lokacijsku dozvolu, trebate tjedne i mjesece te takve postupke jednostavno treba ubrzati. Trebala bi biti bolja suradnja između akademskog istraživačkog sektora i poduzeća, čime bi se povećala inovativnost proizvoda, i naravno razvijenije financijsko tržište. Na tržištu postoji bankarski krediti, ali za visokorizične faze poput pokretanje poslovnog poduhvata i rast potrebni su poslovni anđeli, odnosno fondovi rizičnog kapitala kojih u Hrvatskoj nema dovoljno – istaknula je voditeljica istraživanja.
vrh stranice