29.08. Izvanredna sjednica GSV PGŽ povodom aktualnog stanja u 3. Maj Brodogradilište d.d.

29.08.2018.

U sjedištu Primorsko-goranske županije održana je, 29. kolovoza, Izvanredna sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća PGŽ-a povodom aktualnog stanja u 3. maju. Sjednici su prisustvovali župan PGŽ Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Župan je apelirao na Vladu, sindikate, socijalne partnere, nacionalno  Gospodarsko socijalno vijeće i  resorno Ministarstvo da se aktivno uključe u formiranje Kriznog stožera u sklopu akcije požurivanja rješavanja problema. „Jedna plaća neće riješiti problem, već će se problem riješiti ako se nastavi poslovanje i gradnja brodova“ rekao je župan te pozvao i komercijalne banke koje su poslovale s 3. majem i Uljanikom da daju svoj doprinos u tzv. „programu solidarnosti“ dok traju aktivnosti za isplatu plaća.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao kako nije upitna potpora radnicima i 3. maju niti od strane Grada Rijeke, niti od strane Županije, što su kroz čitav niz postupaka, ne samo sada, nego i unatrag zadnjih godina to vrlo jasno dokazali. „Zaključke Štrajkaškog obora treba podržati i inzistirat na održavanju sjednice nacionalnog Gospodarskog i socijalnog vijeća, s obzirom da je ovo problem koji, nadilazi razinu Grada i Županije, upravo zbog toga što brodogradnja jeste strateška gospodarska grana za cijelu Hrvatsku“ kazao je gradonačelnik.

Nenad Seifert, direktor HUP-a Rijeka i dopredsjednik GSV-a istaknuo je kako se uz sve naprijed navedeno, neizostavno u fokus moraju staviti i brojni mali i srednji poduzetnici, dobavljači i kooperanti brodogradilišta, koji dijele sudbinu 3. MAJ-a. Zbog neplaćanja izvršenih obveza su pred zatvaranjem svojih tvrtki, a za razliku od samih brodogradilišta, nemaju pomoći od strane države. Podržati ćemo zaključak koji je na tragu da se osigura održivi nastavak proizvodnje i djelatnosti, kao i skidanje s tereta proračuna. Tada bi 3. MAJ zaživio u punom smislu riječi i otklonili bi izvor problema u kojima se danas nalazi.

 

Na sjednici su jednoglasno usvojeni slijedeći zaključci:

•           Traži se isplata plaće radnicima 3. MAJ Brodogradilište d.d. za srpanj 2018. godine

•           Traži se povrat svih pozajmica uz normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanja te izdvajanje 3. MAJ Brodogradilište d.d. iz Grupe Uljanik

•           Traži se sazivanje sjednice nacionalnog GSV-a RH na temu izvanrednog stanja u 3. MAJ Brodogradilište d.d.

•           Traži se hitno sazivanje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća RH na temu izvanrednog stanja u 3. MAJ Brodogradilištu d.d. i isplate plaće radnicima kao i aktivno uključivanje Gospodarsko-socijalnog vijeća RH u rješavanje aktualne problematike i restrukturiranje Uljanika d.d. Pula

•           Očekuje  se sazivanje izvanredne skupštine društva Uljanik d.d. i 3. MAJ Brodogradilište d.d. radi uvođenje kriznog menadžmenta, povrata pozajmica 3. MAJ Brodogradilištu d.d. Rijeka te izdvajanja 3. MAJ Brodogradilište d.d. iz Uljanik grupe

•           Osniva se Krizni stožer za 3. MAJ Brodogradilište d.d. koji se sastoji od sljedećih članova i njihovih zamjenika: župan Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Grada Rijeke, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije, tri predstavnika  Štrajkaškog odbora  3. MAJ Brodogradilište d.d.

vrh stranice