28.11.2018. OKRUGLI STOL: NOVI POSLOVNI MODELI ZA POSTIZANJE KONKURENTNOSTI U BIOEKONOMIJI

28.11.2018.

Okrugli stol Novi poslovni modeli za postizanje konkurentnosti u bioekonomiji nastoji potaknuti novi način promišljanja poslovanja unutar bioekonomije i inspirirati o mogućnostima prelaska s fosilnih izvora u proizvodnom procesu na obnovljivu sirovinu- biomasu. Okrugli stol održat će se u HUP-u u Zagrebu, Radnička cesta 52, 1. kat 28. studenog 2018. godine s početkom u 10,00 sati.

Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom projekta BiogasAction i Energetskog instituta Hrvoje Požar


Cilj okruglog stola je potaknuti gospodarstvenike u promišljanju prilika poslovanja s manjim ugljičnim otiskom i poboljšanja tržišne pozicije u odnosu na klasične proizvode. 

Predstavit ćemo četiri nova poslovna modela koja bi mogla inspirirati poslovnu zajednicu te će se kroz rad u grupama tražiti povratna informacija kako stvoriti okruženje za inovacije i razvoj. Poslovni modeli prikazuju inovacije u proizvodnji piva, mlijeka, naprednih biogoriva i naprednih organskih gnojiva iz digestata sa značajno smanjenim ili s 0 emisija stakleničkih plinova koji bi se mogli implementirati i u Hrvatskoj.

U energetici, biomasa se promatra kao obnovljivo gorivo za energetske procese, i to, biorazgradivi dio proizvoda, otpada i ostataka biološkog podrijetla iz poljoprivrede (uključujući tvari biljnoga i životinjskoga podrijetla), šumarstva i srodnih proizvodnih djelatnosti, ribarstva i akvakulture, kao i biorazgradivi dio industrijskoga i komunalnoga otpada. Biomasi se pripisuje najveći socio-ekonomski utjecaj na ruralni razvoj u smislu povećanja osobnog dohotka ruralnog stanovništva i zapošljavanja te korištenja prirodnih resursa na održivi način. Istovremeno, korištenje biomase potiče razvoj dodatnih djelatnosti (prijevoz, sječa, skladištenje, korištenje dodatne topline, trgovina,…) u mjestima gdje ona nastaje.

Molimo Vas da svoje sudjelovanje prijavite na email: marija.sutina@hup.hr do 26.11.2018. godine.

 Ovaj projekt je sufinanciran kroz European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme.
vrh stranice