27.11.2014. ICT SUMMIT – ICT - Ključ razvoja hrvatskog gospodarstva, Hotel Osijek, Šamačka 4, Osijek, 9:00

27.11.2014.

Ministarstvo gospodarstva u četvrtak, 27. studenoga 2014. u Osijeku organizira prvi ICT summit, platformu za uspostavljanje izravnog dijaloga i suradnje među strateškim industrijama.
Projekt summita „ICT – ključ razvoja hrvatskog gospodarstva“ je početak implementacije „Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014. – 2020.“, kojom je upravo ICT sektor prepoznat kao horizontalna industrija koja ima snagu svojim tehnološkim rješenjima jačati konkurentnost svih drugih sektora. Nužan preduvjet za to je uska suradnja unutar gospodarske zajednice. Potaknuti izravno povezivanje prerađivačke industrije s ICT sektorom i pomoći u oblikovanju novog prostora suradnje cilj je organizatora summita.

Još uvijek preveliki broj poduzeća, bilo proizvodnih bilo uslužnih, uopće ne poznaju potencijale koje nude digitalne tehnologije i ICT sektor kao njihov dio, a upravo digitalne tehnologije i ICT rješenja imaju takav potencijal da mijenjaju ekonomiju, društvo i naš svijet. Stoga se svaka organizacija, proizvodna, prerađivačka ili uslužna, mora suočiti s izazovom korištenja ICT- rješenja čije uvođenje u poslovne procese stvara preduvjete za rast organizacije, traženje potpuno novih poslovnih modela i korisničkih tržišta.

Hoćemo li iskoristiti priliku koju pruža digitalna ekonomija da bismo nastavili isporučivati iste proizvode i usluge na poboljšane načine ili ćemo stvarati nove proizvode i usluge, prihvaćajući nove poslovne modele? Organizacija koja propusti uočiti razliku između ova dva poboljšanja, riskira u budućnosti postati nevažnom na jedinstvenom unutarnjem tržištu EU i na globalnom tržištu, u prostoru digitalne ekonomije.

Upravo taj rizik je tematski okvir unutar kojega će se odvijati program summita. Kroz prezentacije, rasprave i radionice s konkretnim primjerima (onih koji u poslovnim procesima već primjenjuju ICT rješenja), gospodarstvenici imaju priliku saznati:

 kako ICT rješenja transformiraju modele isporuke usluga, utječu na proizvodne troškove, odgovaraju na značajno promijenjene zahtjeve potrošača u odnosu na kvalitetu usluge i proizvoda i povezuje poslovanje organizacije s rastom,
 kako uporabom tehnologije pronaći potpuno nove poslovne ideje za poslovanje,
 kako 'ugradnjom' ICT rješenja u svoje proizvode i usluge podići vrijednost organizacije,
 kako sa stručnjacima iz različitih industrija otvoriti nove prodajne niše i drugo.
Program je namijenjen vlasnicima poduzeća i članovima upravljačkih tijela koji donose ključne poslovne odluke u organizacijama iz prerađivačke industrije, trgovine, turizma, poljoprivrede, ali i u svim drugim sektorima - svima zainteresiranima za opstanak i rast na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. Saznanja koja će gospodarstvenici dobiti na 1. ICT summitu u Osijeku mogu promijeniti njihovu poslovnu budućnost.

Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je projekt u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti ICT industrije, Udrugom informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Udrugom hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Agencijom za investicije i konkurentnost AIK, te Gradom Osijekom.

Poziv

Daljnje informacije (uključivo obrazac za prijavu, i radni program, bez kotizacije) bit će dostupan od 10. studenog na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva (www.mingo.hr) i stranicama www.digitalnahrvatska.org.

vrh stranice