15.11.2018. Radni ručak s ministrom Markom Pavićem, Hotel Antunović, Zagrebačka avenija 100a, Zagreb, 14:00

15.11.2018.

Najavljena mirovinska reforma u posljednje vrijeme jedna je od najintrigantnijih tema za naše društvo jer se odnosi na one koji rade, na sadašnje umirovljenike i na mlade generacije koje tek ulaze u svijet rada. Rezultati mirovinske reforme će dugoročno odrediti socijalne i gospodarske odnose u našoj zemlji.
Sadašnji mirovinski sustav duži niz godina nije održiv: omjer radnika i umirovljenika je gotovo 1:1, samo 57% radno sposobnih osoba je zaposleno, tek oko 20% današnjih umirovljenika ima odrađen pun radni staž, dok je oko 30% umirovljenika radilo 15 godina ili manje i danas imaju najniže mirovine. Neki od sadašnjih umirovljenika žive na granici ili ispod granice siromaštva, a nasuprot tome postoji značajan udio povlaštenih umirovljenika, na koje se troši više od 20% iz prvog mirovinskog stupa ili oko 8 milijardi godišnje. Godišnje obveze države za mirovine iznose oko 39 milijardi kn, a samo oko 55% tog iznosa se uspije skupiti iz plaća zaposlenih, dok se preostalih 17 milijardi koje nedostaju, podmiruje iz proračuna.
 
Reforma najavljuje produljenje radnog vijeka na 67 godina života, veću destimulaciju prijevremenog umirovljenja, mogućnost većeg zapošljavanja sadašnjih umirovljenika uz zadržavanje mirovine, izbor mirovine iz oba stupa ili samo prvog stupa, dodatak od 27% za sve ili samo neke buduće umirovljenike, a to su neke od tema koje su podijelile građane, razne interesne skupine i stručnjake. Na Radnom ručku s ministrom Markom Pavićem raspravljat ćemo o svim navedenim temama, a Vi ćete kao i uvijek imati priliku postaviti i dosad nespomenuta pitanja.
vrh stranice