1. redovna skupština Klastera konkurentnosti pomorske industrije

08.11.2013.

08. studenog 2013.g. održana je 1. redovnu Skupština Hrvatskog klastera konkurentnosti pomorske industrije u Agenciji za investicije i konkurentnost. Skupština je izglasala Strateške smjernice koje možete pročitati ovdje

HUP- Udruga metalne industrije predložila je nadležnom Ministarstvu gospodarstva da se konkretnim mjerama da podrška brodogradnji. Udruga metalne industrije smatra da je strateški značaj brodogradnje potvrđen i osnivanjem Klastera konkurentnosti za pomorsku industriju. Strateški dokumenti poput Industrijske strategije i Strategije pametne specijalizacije preduvjet su za povlačenje sredstava iz fondova EU pa smatramo važnim istaknuti nužnost da ona bude obuhvaćena i Industrijskom strategijom.
Srednja brodogradnja mogla se javiti na natječaj Operativnog programa državnih potpora za prerađivačku industriju koji je poništen u srpnju 2013.g. U ponovljenom i izmijenjenom natječaju koji je objavljen u listopadu, srednja brodogradnja je isključena s popisa korisnika. Smatramo da se brodogradnju koja je strateški sektor nije smjelo isključiti iz natječaja.
Brodogradnja ima potrebu za uvođenjem novih, modernih tehnologija kako bi bila konkurentnija, a istovremeno se radi o tehnologijama koje nose veću zaštitu na radu i zaštitu okoliša. Pravilo EU o potporama za brodogradnju preneseno je u zakonodavstvo RH i njime se dozvoljavaju potpore za ulaganja u nadogradnju ili modernizaciju postojećih brodogradilišta. Udruga metalne industrije očekuje da Ministarstvo osigura ravnopravan pristup bespovratnim sredstvima sektoru brodogradnje.
vrh stranice
vrh stranice