Savjetovanje o kolektivnom ugovoru ugostiteljstva

10.02.2016.

Zbog mnogobrojnih upita članova HUP-a, a u suradnji s Udrugom ugostiteljstva i turizma HUP-a, u Osijeku u okviru PUMA programa održano je 10. veljače 2016. godine savjetovanje o Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva i socijalnom dijalogu u sektoru ugostiteljstva i turizma. Uvodno se kratko predstavilo stanje i značaj socijalnog dijaloga u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji je u Republici Hrvatskoj primjer najbolje prakse na području sektorskog socijalnog dijaloga.
Savjetovanje je obuhvatilo slijedeće tražene teme:
• Koje mogućnosti donose kolektivni granski ugovori;
• Fleksibilnije uređenje radnog vremena (Preraspodjela, dnevni i tjedni odmor, …);
• Uređenje plaća (najniža osnovica, obračun dodataka na plaću, najniže bruto plaće za temeljne poslove, …);
• Uređenje i obračun godišnjeg odmora;
• Materijalna prava definirana kolektivnim ugovorom (naknada za prijevoz i dr.);
• Socijalni dijalog i uloga socijalnih partnera u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na konkretnim primjerima, polaznicima su dodatno razjašnjene sve nedomice iz prakse, osobito: što čini tjedno radno vrijeme, redovni dnevni odmor i skraćeni dnevni odmor, računanje godišnjih odmora, obračun plaće i drugo.
Savjetovanje je održao Ivan Sarić – pravni savjetnik HUP Regionalnog ureda Osijek. Polaznici – članovi HUP-a su izrazili zadovoljstvo organiziranim savjetovanjem što uvelike potvrđuje kvalitetnost i aktualnost tema koje organizira HUP Regionalni ured Osijek u sklopu svojeg PUMA programa.
vrh stranice