Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

25.01.2018.

Vijesti iz EK: Smjernice za zaštitu podataka

Komisija je jučer (24. siječnja 2018.) objavila smjernice kojima će se osigurati da se diljem EU-a od 25. svibnja neometano primjenjuju nova pravila o zaštiti podataka. Pokreće i novi internetski alat namijenjen MSP-ovima.

Budući da je do primjene novog propisa ostalo nešto više od sto dana, u smjernicama se daje pregled onoga što bi Europska komisija, nacionalna tijela za zaštitu podataka i nacionalne uprave još trebali poduzeti kako bi faza pripreme bila uspješno dovršena.

23.01.2018.

Vijesti iz EK: Odluka u vezi Uljanika

Europska komisija jučer (22. siječnja 2018.) je zaključila kako su hrvatski planovi za dodjelu državnog jamstva za zajam od 96 milijuna eura brodogradilištu Uljanik - u skladu s pravilima EU o državnim potporama.

Mjera će omogućiti tvrtki da zadovolji urgentne potrebe za likvidnošću pri pripremi plana restrukturiranja, dok su distorzije tržišnog natjecanja ograničene.

19.01.2018.

Vijesti iz EK: Novo pojednostavljenje pravila o PDV-u i lakše porezno okruženje za mala i srednja poduzeća

Europska komisija predložila je danas (18. siječnja 2018.) nova pravila kojima će se državama članicama dati veća fleksibilnost u pogledu određivanja stopa PDV-a i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta MSP-ova.

Današnji prijedlozi konačna su faza Komisijine sveobuhvatne reforme pravila o PDV-u, kojom se predviđa stvaranje jedinstvenog europskog područja PDV-a kako bi se drastično smanjile prijevare povezane s PDV-om, koje u EU-u uzrokuju gubitak prihoda u iznosu od 50 milijardi EUR, te istovremeno poduprla poduzeća i osigurali državni prihodi.

27.01.2016.

Oporavak izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a

Nakon neznatnog pada u listopadu 2015., vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u studenome je dosegnula 10,9 milijardi eura, što je za oko 500 milijuna eura više od vrijednosti izvoza u studenome 2014. Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u treće zemlje povećao se za 5,7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U proteklih 12 mjeseci osobito je porastao izvoz u SAD, Kinu (koja je zamijenila Rusiju kao drugo najvažnije izvozno tržište), Saudijsku Arabiju, Tursku i Južnu Koreju.

26.01.2016.

EUROSTAT: u 2015. ostvareno gotovo 2,8 milijarde noćenja turista u EU-u

Očekuje se da je broj noćenja u objektima za smještaj turista u EU-u tijekom 2015. dosegnuo novi vrhunac s približno 2,8 milijardi ostvarenih noćenja, što je povećanje od 3,2 posto u usporedbi s 2014. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.