Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

27.01.2016.

Oporavak izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a

Nakon neznatnog pada u listopadu 2015., vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u studenome je dosegnula 10,9 milijardi eura, što je za oko 500 milijuna eura više od vrijednosti izvoza u studenome 2014. Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u treće zemlje povećao se za 5,7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U proteklih 12 mjeseci osobito je porastao izvoz u SAD, Kinu (koja je zamijenila Rusiju kao drugo najvažnije izvozno tržište), Saudijsku Arabiju, Tursku i Južnu Koreju.

26.01.2016.

Komisija ulaže 63,8 milijuna eura u nove ekološke projekte u državama članciama

Komisija je danas najavila ulaganje u iznosu od 63,8 milijuna eura u prve „integrirane projekte” u okviru programa LIFE za zaštitu okoliša. „Integrirani projekti” uvedeni su radi provedbe zakonodavstva o zaštiti okoliša na široj razini te jačanja učinka financiranja za planove na regionalnoj, višeregionalnoj ili nacionalnoj razini. Za odabranih šest projekata određen je ukupni proračun od 108,7 milijuna eura, uključujući 63,8 milijuna eura sufinanciranja EU-a. Oni bi mogli privući više od milijardu eura dodatnih financijskih sredstava ih poljoprivrednih i regionalnih fondova EU-a te iz nacionalnih i privatnih fondova. Tim će se novcem poduprijeti projekti u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Finskoj te Ujedinjenoj Kraljevini.

26.01.2016.

EUROSTAT: u 2015. ostvareno gotovo 2,8 milijarde noćenja turista u EU-u

Očekuje se da je broj noćenja u objektima za smještaj turista u EU-u tijekom 2015. dosegnuo novi vrhunac s približno 2,8 milijardi ostvarenih noćenja, što je povećanje od 3,2 posto u usporedbi s 2014. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

26.01.2016.

EU je osigurao 11,5 milijuna eura za programe istraživanja biljnih štetočina

EU je osigurao gotovo 11,5 milijuna eura za potporu provedbi programa istraživanja biljnih štetočina u 22 države članice tijekom 2016. Velik dio tih sredstava (oko 15 %) namijenjen je istraživanju Xylella fastidiose, jedne od najopasnijih bakterija koja od 2013. ugrožava nasade maslina u Apuliji. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

25.01.2016.

Pokrenut Europski portal investicijskih projekata

Europska komisija i krovna poslodavačka udruga na EU razini, BUSINESSEUROPE, zajednički rade na povećanju vidljivosti Europskog portala investicijskih projekata (European Investment Project Portal – EIPP).

EIPP je portal za pružanje usluga koje doprinose ravnomjernom funkcioniranju tržišta investicija, pružajući informacije o mogućnostima za investicije na području cijele EU.