Aktualno

Sažetak dnevnih novosti iz Europske komisije.

20.05.2016.

20.5.2016. Simpozij: „DAN KVALITETE U TURIZMU - Globalni standardi kvalitete u hotelijerstvu“, Hotel Valamar Diamant, Brulo 1/1, Poreč, 9:45

U sklopu ovogodišnje Hrvatske konferencije o kvaliteti, organiziran je i izdvojeni simpozij pod nazivom DAN KVALITETE U TURIZMU – GLOBALNI STANDARDI KVALITETE U HOTELIJERSTVU, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom, Istarskom županijom, Turističkom zajednicom Istre, Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, hotelskom kućom Valamar, Hrvatskom udrugom profesionalaca u kongresnom turizmu, Udrugom obiteljskih i malih hotela, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i tvrtkom Heraklea.

15.04.2016.

Potvrđeno da poreza na slatkiše neće biti

Zagreb, 14. travnja 2016. - U povodu rasprave o mogućnosti uvođenja poreza na slatkiše i slatka pića koja se posljednjih dana vodila u javnosti članice HUP-ove Koordinacije proizvođača hrane i pića uputile su dopis Ministarstvu zdravlja te su zadovoljne dobivenim odgovorom u kojem je potvrđeno da neće biti uvođenja takvog posebnog poreza u Hrvatskoj.

27.01.2016.

Oporavak izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a

Nakon neznatnog pada u listopadu 2015., vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u studenome je dosegnula 10,9 milijardi eura, što je za oko 500 milijuna eura više od vrijednosti izvoza u studenome 2014. Vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u treće zemlje povećao se za 5,7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. U proteklih 12 mjeseci osobito je porastao izvoz u SAD, Kinu (koja je zamijenila Rusiju kao drugo najvažnije izvozno tržište), Saudijsku Arabiju, Tursku i Južnu Koreju.

26.01.2016.

EU je osigurao 11,5 milijuna eura za programe istraživanja biljnih štetočina

EU je osigurao gotovo 11,5 milijuna eura za potporu provedbi programa istraživanja biljnih štetočina u 22 države članice tijekom 2016. Velik dio tih sredstava (oko 15 %) namijenjen je istraživanju Xylella fastidiose, jedne od najopasnijih bakterija koja od 2013. ugrožava nasade maslina u Apuliji. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

26.01.2016.

Komisija ulaže 63,8 milijuna eura u nove ekološke projekte u državama članciama

Komisija je danas najavila ulaganje u iznosu od 63,8 milijuna eura u prve „integrirane projekte” u okviru programa LIFE za zaštitu okoliša. „Integrirani projekti” uvedeni su radi provedbe zakonodavstva o zaštiti okoliša na široj razini te jačanja učinka financiranja za planove na regionalnoj, višeregionalnoj ili nacionalnoj razini. Za odabranih šest projekata određen je ukupni proračun od 108,7 milijuna eura, uključujući 63,8 milijuna eura sufinanciranja EU-a. Oni bi mogli privući više od milijardu eura dodatnih financijskih sredstava ih poljoprivrednih i regionalnih fondova EU-a te iz nacionalnih i privatnih fondova. Tim će se novcem poduprijeti projekti u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Finskoj te Ujedinjenoj Kraljevini.