Aktualno

02.02.2018.

U Upravno tijelo projekta prehrambene industrije i poljoprivrede na razini EU imenovana Maja Malić iz HUP-a

U Bruxellesu je 30. siječnja održan sastanak poslodavaca i sindikata prehrambene industrije na razini zemalja članica EU s europskim krovnim sindikalnim i poslodavačkim organizacijama Food & Drink Europe i EFFAT (Europska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma) na temu nedavno odobrenog projekta “New professions and career paths in the food and drink industry: Delivering high level industry skills in the digital economy”.

17.01.2018.

EK: donesena prva europska strategija za plastiku

Jučer (16. siječnja 2018) je donesena prva europska strategija za plastiku, koja je dio postupka prelaska na kružno gospodarstvo.

Tom će se strategijom okoliš zaštititi od onečišćenja plastikom i istovremeno poticati rast i inovacije; tako će zahtjevna situacija dati pozitivne rezultate za budućnost Europe.

Promjena načina na koji se proizvodi dizajniraju, proizvode, upotrebljavaju i recikliraju u EU-u ima čvrstu poslovnu osnovu: preuzimanjem vodeće uloge u tom prelasku stvorit će se nove prilike za ulaganja i otvoriti nova radna mjesta. U skladu s novim planovima, do 2030. sva će plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena.

Ovom strategijom za plastiku postavljaju se temelji novog kružnog gospodarstva u koje je uključena plastika te se prema njemu usmjeravaju ulaganja. Tako će se smanjiti količina plastičnog otpada na kopnu, u zraku i u moru te će se stvoriti nove prilike za inovacije, konkurentnost i otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta. To je prilika da europska industrija zauzme vodeći položaj na svjetskoj razini u području novih tehnologija i materijala, a potrošači će lakše moći donositi odluke koje su dobre za okoliš.

27.11.2017.

Najviši standardi etičnog poslovanja za HUP- Koordinaciju industrije medicinske prehrane

U četvrtak 23. studenog 2017. članice HUP- Koordinacije industrije medicinske prehrane potpisale su Kodeks ponašanja (tzv. Etički kodeks) kojim su se obvezale na profesionalno i odgovorno djelovanje. Kodeks ponašanja zahtijeva od potpisnika rad na ravnoteži između potreba pacijenata, zdravstvenih djelatnika i javnosti, imajući na umu političko i socijalno okruženje unutar kojeg industrija djeluje te zakonske kontrole koje reguliraju promociju proizvoda.

10.10.2017.

Coca-Cola pokreće obrazovni program za mlade

Zagreb, 9. listopada 2017. – Coca-Cola HBC Hrvatska pokrenula je društveno odgovorni projekt Coca-Colina podrška mladima u cilju povećanja zapošljivosti mladih ljudi koji su završili školovanje, ali su još nezaposleni. HUP je pokrovitelj ovog projekta. Riječ je o besplatnome obrazovnom programu usmjerenom na poslovna i životna znanja te vještine koje se traže na tržištu rada, a većinom su u nedovoljnoj mjeri zastupljeni u postojećim formalnim obrazovnim programima. Program je zamišljen kao višegodišnji, a ove će se godine putem radionica i mrežne obrazovne platforme provesti u Osijeku, Sisku, Splitu i Zagrebu te će obuhvatiti 250 mladih.

28.09.2017.

Prehrambeni proizvodi dvojne kvalitete: Europska komisija razvila smjernice za države članice radi suzbijanja nepoštenih praksi

Europska komisija je objavila skup smjernica za primjenu propisa EU-a o hrani i pravima potrošača na proizvode dvojne kvalitete, kako je predsjednik Juncker najavio u ovogodišnjem govoru o stanju Unije. Te će smjernice pomoći nacionalnim tijelima da odrede krši li neko poduzeće propise EU-a pri prodaji proizvoda dvojne kvalitete u različitim zemljama.