15.07.2015. Okrugli stol Kapital koji nedostaje: Kako ubrzati rast malih poduzeća?,HUP Zagreb, Radnička cesta 52/1 kat, 13:00

15.07.2015.

Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozivaju vas na okrugli stol "Kapital koji nedostaje: Kako ubrzati rast malih poduzeća?", u srijedu, 15. srpnja 2015. u velikoj dvorani HUP-a, Radnička cesta 52/1 kat, 10000 Zagreb, s početkom u 13 sati.
Financiranje malih i srednjih poduzeća, zbog visokog rizika i visokog potencijala u ovom tržišnom segmentu, posebno je važna tema u vremenima (presporog) izlaska iz krize. Male tvrtke pokazuju veliku dinamiku (rast prihoda po stopi od gotovo 10% u 2014.), ali su još uvijek pritisnute neefikasnom administracijom, visokim poreznim i neporeznim opterećenjima i teškoćama u pristupu izvorima financiranja. HUB Analiza broj 52. "Prvi znaci oporavka malih i srednjih poduzeća: Kako ojačati ulogu rizičnog kapitala", koju je izradila Arhivanalitika Velimira Šonje, objašnjava problem takozvane "investicijske rupe".

U rasponu kapitalnih ulaganja od nekoliko milijuna kuna do cca 20-25 milijuna - što je prag iznad kojeg ulaganja postaju zanimljiva private equity fondovima, strateškim partnerima i sl., tvrtke su prisiljene na kompromisna i često preskupa financijska rješenja. U tom prostoru, koji tradicionalno pokrivaju financijski jači i iskusniji poslovni anđeli, venture capital fondovi i razvojne financijske institucije, u Hrvatskoj postoji "rupa" koja koči razvoj poduzeća i ekonomski rast. Analizu koja obrađuje ovaj problem te detaljno prikazuje dosadašnje poslovanje private equity fondova prikazat će Velimir Šonje. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prezentirat će aktivnost ministarstva na navedenu temu. U raspravu će se uključiti panelisti: Petar Lovrić (predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika), Borislav Škegro (Quaestus), Zdenko Adrović (financijski stručnjak), Davorin Štetner (CRANE). Kao goste pozivamo stručnjake iz područja financija i gospodarstva, iz privatnog i državnog sektora, analitičare, institucije te predstavnike medija.

Molimo Vas da potvrdite sudjelovanje na naš broj telefona 01 4897 577 ili e-mailom na hup@hup.hr

PROGRAM 
vrh stranice