13.9.2017. Prezentacija Odgovornost uprave trgovačkog društva, Tehnološki park Varaždin, Zagrebačka 89, Varaždin, 13:00

13.09.2017.

Pravni okvir odgovornosti članova uprave već je duže vrijeme dio hrvatskog pravnog sustava.
Učestale zakonodavne promjene, kao i postojeća praksa sudova u Republici Hrvatskoj, konstantno povećavaju opseg tih propisa i metode njihovog provođenja.
Rezultat svega je da sve više i više društava i njihovih članova uprave istodobno provjeravaju granice svoje potencijalne odgovornosti i načine na koje se od istih mogu zaštititi.
Kroz ovu prezentaciju će se obraditi odgovornost članova uprave koja proizlazi iz relevantnih i primjenjivih pravnih propisa, i to:
- Zakona o trgovačkim društvima (odgovornost članova uprave d.d. / d.o.o. - organi upravljanja, ovlasti uprave i upravnog odbora, temelji odgovornosti (vođenje poslova društva pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, čuvanje poslovne tajne društva, pravilo poslovne prosudbe, uključivo primjeri iz sudske prakse), isključenje odgovornosti, ovlaštenici zahtjeva za naknadu štete, zahtjev za naknadu štete, kaznene i prekršajne odredbe ZTD-a…)
- Kaznenog zakona i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela (u dijelu koji je povezan s kaznenim djelima protiv gospodarstva, a koja su vezana uz povredu obveze (propust) člana/članova uprave da djeluje kao uredan i savjestan gospodarstvenik)
- Stečajnog zakona (obveza uprave na predlaganje otvaranja stečajnog postupka te posljedice tog propusta)
- Općeg poreznog zakona
- Zakona o računovodstvu
- Zakona o obveznim odnosima, u dijelu koji se odnosi na osiguranje od odgovornosti


Prezentaciju će održati odvjetnica Suzana Cesarec Nöthig iz Odvjetničkog društva Porobija i Špoljarić d.o.o . Varaždin.

Prijave su otvorene do ponedjeljka, 11. rujna 2017. godine (ili do isteka slobodnih mjesta). Molimo Vas da ispunjenu prijavnicu u privitku pošaljete isključivo e-mailom na hup-varazdin@hup.hr  

vrh stranice