Kolektivni ugovor ugostiteljstva PROŠIREN na cijelu ugostiteljsku djelatnost

22.05.2015.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva ugovoren 2015. između Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge ugostiteljstva i turizma proširen je na cijelu ugostiteljsku djelatnost odlukom ministra rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Miranda Mrsića, dr. med., a odluka o proširenju objavljena je u Narodnim Novinama br. 55 od 20. svibnja 2015.( http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx).
vOvime je unatoč kratkom prekidu važenja od veljače do svibnja 2015. omogućen nastavak primjene prava i obveza iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva za sve poduzetnike i radnike ove djelatnosti. HUP je u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavio okvir za uređenje radnih odnosa i uvjeta poslovanja s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma i suzbijanja nelojalne konkurencije.

Pritom je za poslodavce ugostiteljske djelatnosti posebno važna mogućnost primjene preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci, a koju bez proširene primjene ne bi mogli koristiti poduzetnici koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.

Ujedno ovakva odluka i stavlja pred HUP-Udrugu ugostiteljstva i turizma još veću odgovornost da, kao jedina reprezentativna udruga poslodavaca ugostiteljske djelatnosti, i u novim kolektivnim pregovorima zastupa interese poslodavaca i postigne potrebna rješenja i usklađenja postojećeg teksta kolektivnog ugovora ugostiteljstva s kretanjima i trendovima u turizmu, te na taj način opravda mogućnosti koje zajedničko uređenje radnih odnosa kroz granske kolektivne ugovore donosi socijalnim partnerima.

„Zajednički angažman naših članova u kolektivnim pregovorima i dobra suradnja sindikata i HUP-a u našem sektoru mogu se okarakterizirati kao jednim od najboljih primjera socijalnog partnerstva u Hrvatskoj. Stoga pozivamo sve poduzetnike iz ugostiteljske djelatnosti koji imaju interes aktivnije se uključiti u uređenje radnih odnosa u svojoj djelatnosti kroz Kolektivni ugovor ugostiteljstva da nam se pridruže i daju svoj doprinos izradi novih izmjena i potrebnih novih rješenja koje upravo dogovaramo kroz granske kolektivne pregovore.“ –tom je prilikom izjavio Jako Andabak, predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

vrh stranice